Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Isten világossága
  2022-08-21 20:58:15, vasárnap
 
  Isten világossága

Textus: Jn 11,7-10

Volt-e részetek olyan élményben, hogy éjszaka eltévedtetek az erdőben? Éjszaka eltévedni az erdőben nyugtalanító lehet, ha nincs zseblámpád és ha nem világít sem a hold, sem a csillagok. Ilyen helyzetben nehezen tud kijutni az ember az erdőből. Sokkal jobb nappal járni az erdőben mint éjszaka. És sokkal jobb úgy járni az erdőben éjszaka, hogy van fényforrásunk mint úgy hogy nincs és a teljes sötétség vesz körül.

Az igeszakaszunkban amiket Jézus mond azokkal tudunk azonosulni. Ha valaki nappal jár, nem botlik meg. De aki éjszaka jár, az megbotlik. Ez így van. Egyértelmű. Vajon miért mondta ezt Jézus? Ha megnézzük a szövegkörnyezetet, akkor világosan láthatjuk, hogy Jézus ezzel egy lelki igazságra tanít bennünket. Arra tanít bennünket, hogy

az Isten által biztosított világosságban kell járnunk.

Olyan világban élünk, ahol sok akadállyal kell szembenéznünk. A Sátán megpróbál elpusztítani minket. Egy lelki háborús övezetben vagyunk. Körülöttünk mindenütt hamis tanítások vannak. Az ilyen tanítások Krisztustól távol tarthatnak. Olyanok, mint az útszéli bombák, amelyek meg akarnak csonkítani és meg akarnak ölni téged. A Sátán csapdákat állított nekünk. És ezek halálosak. Gondoljatok Delilára és arra, hogyan vezetett Sámson bukásához. Szinte egyedül kapta el őt. Azok is, akik jónak tűnnek, és akik jó dolgokat tettek, nagy kárt okozhatnak neked. Emlékeztek, hogyan adta Éva a tiltott gyümölcsöt Ádámnak? Emlékszel a júdai prófétára, akinek Isten azt mondta, hogy menjen és átkozza meg az oltárt, amelyet Jeroboám király állított fel Bételben? Isten azt mondta neki, hogy ne egyen kenyeret, ne igyon vizet, és ne térjen vissza ugyanazon az úton, amelyen oda ment. Micsoda hatalma volt! Amikor Jeroboám király kinyújtotta a kezét, és azt mondta az embereinek, hogy fogják el a prófétát, miután megátkozta az oltárt. De a keze elsorvadt. A király megkérte a prófétát, hogy járjon közben érte, és imádkozzon, hogy a keze meggyógyuljon. A próféta így tett. Amikor a próféta imádkozott érte, a keze meggyógyult. Ezután a király meghívta őt, hogy egyen vele valamit. A próféta az Úr szava szerint visszautasította. Más úton indult haza. De... élt egy öreg próféta Bételben, és amikor a fiai meséltek neki a júdai prófétáról, utána indult. Amikor utolérte, meghívta a házába, és amikor a próféta visszautasította, azt mondta neki, hogy ő is próféta, és hogy az Úr angyala azt mondta neki, hogy vigye haza, és lássa vendégül. Hazudott neki. A júdai próféta hitt neki. Mivel a júdai próféta szembeszegült az Úr szavának, egy oroszlán találkozott vele, és megölte. Gondoljatok Saul királyra. Isten azt mondta neki, hogy teljesen pusztítsa el az amálekitákat. De Saul megkímélte királyukat, Agágot. A legjobb juhaikat és marháikat is megtartotta. Később azt mondta Sámuelnek, hogy azért tette ezt, mert félt a néptől. Saul elpusztult. A királyságot elvették tőle a bűne miatt. Az Újszövetségben Anániás és Safira kapzsiságuk miatt halálra lettek sújtva. Démás szerette a világot és elhagyta Pált. A gazdag ifjú, inkább a lelkét veszítette el, minthogy eladja mindenét, amije volt, és kövesse Jézust. Emlékezzünk vissza, mit mondott Jézus a gazdagokról.

Mt 19,23-24: ,,Bizony mondom nektek, hogy gazdag ember nehezen megy majd be a mennyek országába. Ismét mondom nektek: Könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, mint a gazdagnak az Isten országába bejutni."

Vagy gondolkodjatok el azon amit a Péld. 7 rész mond a házasságtörésről.

Péld 7,25-27: ,,Az ilyen nő útjára ne vezessen szíved, ne tévedj rá ösvényeire! Mert sok embert ejtett el halálra sebezve; életerős volt mind, akiket meggyilkolt. Háza a holtak hazájába vezet, levisz a halál kamráiba."

Ez a világ tele van veszélyekkel és buktatókkal. A Sátán nem csak el akar minket pusztítani, hanem sok mindent felhasznál ebben a világban, hogy elkapjon minket. A túléléshez Isten segítségére van szükségünk. Imádkoznunk kell az Ő védelméért. Szükségünk van Isten Igéjére is, hinnünk kell benne, bíznunk kell benne, abszolút elkötelezettnek kell lennünk mellette, és nem szabad eltérnünk tőle. Erről szól az igeszakaszunk - Isten világosságában járni.

Ahhoz, hogy ezt jobban megértsük, meg kell vizsgálnunk a kontextust. A tágabb kontextusban azt látjuk, hogy Jézus azt tanította, hogy:

Ő a világ világossága.

A Jn 8,12-ben Jézus azt mondta a népnek: ,,Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága."

Majd a 9-dik rész 5-dik versében azt mondta: ,,Amíg a világban vagyok, a világ világossága vagyok."

Jézus először a János 8-ban mondta ezt, ami kapcsolódik a sátoros ünnephez, amelyről János 7-ben van szó. A sátoros ünnep az izraeliták pusztában való vándorlására emlékezett és azt ünnepelte. Ennek az ünnepnek az egyik eleme a négy nagy lámpás meggyújtása volt, amelyeket minden este meggyújtottak, hogy a templom fényben ússzon.

Iain D. Campbell írja: ,,Az ünnep végén egy lámpást nem gyújtottak meg, ami a zsidó nép gondolkodásában azt jelképezte, hogy a teljes üdvösség még nem jött el, mert a Messiás még nem jelent meg. Ezért is jelentős, hogy a sátoros ünnep végén, amikor a sátoros ünnep azzal a gyújtatlan gyertyatartóval zárul, Jézus azt mondja: "Én vagyok a világ világossága". János evangéliumában világos összefüggés rajzolódik ki Jézusnak a világ világosságaként való jellemzése és az ünnep kontextusa között, amelyben ez a kijelentés elhangzik."

A pusztában Isten vezette Izráel népét az Ígéret Földjéhez. Ez így történt.

2Móz 13,21-22: ,,Az ÚR pedig előttük ment nappal felhőoszlopban, hogy vezesse őket az úton, éjjel meg tűzoszlopban, hogy világítson nekik, és éjjel-nappal mehessenek. Nem távozott el a felhőoszlop nappal, sem a tűzoszlop éjjel a nép elől."

A második alkalom, amikor Jézus a János 9-ben a világ világosságának állította magát, azzal kapcsolatos, hogy Jézus látást adott a vakon született embernek. Egész életét sötétségben élte le. Jézus megnyitotta a szemét, hogy láthasson. Soha senki nem hallott még arról, hogy egy vakon született embernek (János 9:32) látást adtak volna, de Jézus megtette. Ő világosságot hozott.

Szintén Jánosnál olvasható Jézusnak a Nikodémussal való beszélgetése . Ő "éjszaka" jött Jézushoz. Nikodémus lelki sötétségben volt, és Jézus elmondta neki, hogyan kell újjászületnie, felülről születnie. Jézus ezután arról beszélt, hogy a világ sötétségben van, és azt mondta (János 3:19):

,,Az ítélet pedig az, hogy a világosság eljött a világba, de az emberek jobban szerették a sötétséget, mint a világosságot, mert a cselekedeteik gonoszak."

Jézus azért jött, hogy fényt hozzon. Ahogy James Montgomery Boice mondta: ,,Ő a nap, amelynek fényében az ember úgy járhat, hogy nem botlik meg. Ő az, aki nélkül sötétségben vagyunk."

Ez a tágabb kontextus a János evangéliumában.

Szikszai Béni evangélista: ,,Ez a világ sötétségben jár. A sötétség fejedelme, a Sátán tartja hatalmában. Minden színpompája, fényes kirakatai, káprázatos fényreklámjai mellett is csak sötétben tapogatózik. Nem tudja, hová megy, mert nem ismeri azt, aki így szól: ,,Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, sosem jár sötétségben."
A világ bölcsessége, kultúrája, felvilágosultsága csak arra jó, hogy megvakítsa a hitetlenek elméjét, hogy ne lássák Krisztus dicsőséges evangéliumának világosságát. A világ sötét és halott, jóllehet ,,az igazi világosság, amely megvilágosít minden embert, már eljött a világba". A világ azonban nem fogadta be Jézust, az igazi világosságot.
Ez a sötét világ a maga egészében sohasem fogadja be Jézust, csak a választottak. Akik azonban befogadták őt, azoknak életük és világosságuk van. A lelki Izráel minden fiának világossága van az ő lakóhelyén. Amikor a világ fejvesztetten kapkod a sötétben, az Úr megváltott népe az Ige világosságában félelem nélkül halad előre a biztos örökség felé. Világosság-e a te számodra is Isten Igéje?" Ismered-e azt, aki így szól: ,,Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, sosem jár sötétségben." Követed-e Őt? Ha tényleg ismered Őt személyesen, nemcsak az értelmeddel hanem a szíveddel is, akkor követed Őt, akkor a világosságban jársz, akkor Vele jársz aki a világ Világossága, aki maga az Élet. Áldott legyen szent neve! Ámen.

Most is a "teljes dél" felé!

Hajnalom, Jézus, Utam, Énekem,
áldalak, hogy felragyogtál nekem,
új élet ezertitkú reggele!
Indulhattam a "teljes dél" fele
sugaras, boldog hajnali úton!
Lehet az is rögös, nehéz, tudom.
Lehet az is fárasztó, meredek.
Fedhetik fénylő egét fellegek.
De a felhők mögött is ott a nap,
és újra áttörnek a sugarak.

Nappal is gyötörhetnek szenvedések.
Jaj, a botlások! Jaj, az elesések!
Ha rám nem ragyog bocsánatod fénye,
botladozó lábam célt sosem érne.
Elborítana az ítélet árnya,
és az éjszaka sötétsége várna.

De fényed elűzi az árnyakat,
s új szolgálathoz új erő fakad,
hiszen Te győztél éjszakám felett!
Megyek a "teljes dél" felé veled.

Túrmezei Erzsébet
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: igeszakaszunkban, visszautasította, házasságtörésről, gondolkodásában, gyertyatartóval, világosságaként, elkötelezettnek, újszövetségben, felhőoszlopban, evangéliumának, evangéliumában, gondolkodjatok, világosságának, világosságában, fejvesztetten, világosságban, újjászületnie, meggyógyuljon, meggyújtottak, fényforrásunk, szembeszegült, cselekedeteik, szembenéznünk, fényreklámjai, igeszakaszunk, tűzoszlopban, világosságot, megvilágosít, gyötörhetnek, kontextusban, világosságát, világosságuk, amálekitákat, nyugtalanító, eltévedtetek, vándorlására, erdőben nyugtalanító, erdőben mint, erdőben éjszaka, teljes sötétség, igeszakaszunkban amiket, lelki igazságra, lelki háborús, ilyen tanítások, útszéli bombák, tiltott gyümölcsöt, júdai prófétára, keze elsorvadt, király megkérte, keze meggyógyuljon, próféta imádkozott, keze meggyógyult, Gondoljatok Delilára, Amikor Jeroboám, Gondoljatok Saul, Újszövetségben Anániás, Isten Igéjére, Iain, Ígéret Földjéhez, Szintén Jánosnál, Ahogy James Montgomery Boice, Szikszai Béni, Isten Igéje, Követed-e Őt, Túrmezei Erzsébet,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Png virág  Egy lelki imádság  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  képre írva  Szép álmokat!  Png telefon  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Neked tudnod kell  Radikális szeretet  Jó éjszakát  Mindig jusson idő nevetni  Nem tudhatod  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Nem méltó hozzád  Alvó cicák  Png csokor  Szép estét  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Szép estét  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Egy maradéktalanul uralt világ  Adakozás  A másik dolog,  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Irgalom és ítélet  Sose bánj semmit  Adakozás  A másik dolog,  Albert Einsteinről  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Neked tudnod kell  Bertolt Brecht -től idézet  A televizió nem a kultúrát kép...  A kételkedés kezelése  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Akarat  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Szívem  Png csokor  Miért nem menti meg Jézus a jó...  A sors  Fekete-erdő desszert  Hogy lehet megtartani  Kaffka_Margit  Png csokor  Hiányzik  Akarat  Leonardo da Vinci gondolata  Hogy lehet megtartani  Julian Brass gondolata  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam Annuska bar...  Mai harmónia kártyám  Akarat  Popper Péter szavai  Akarat  Akarat  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam Annuska bar...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Egy bizonyos határt  Ne kapaszkodj magasabbra,  Kellemes délutánt kívánok 
Bejegyzés Címkék
erdőben nyugtalanító, erdőben mint, erdőben éjszaka, teljes sötétség, igeszakaszunkban amiket, lelki igazságra, lelki háborús, ilyen tanítások, útszéli bombák, tiltott gyümölcsöt, júdai prófétára, keze elsorvadt, király megkérte, keze meggyógyuljon, próféta imádkozott, keze meggyógyult, király meghívta, öreg próféta, fiai meséltek, júdai prófétáról, próféta visszautasította, júdai próféta, oroszlán találkozott, legjobb juhaikat, királyságot elvették, bűne miatt, gazdag ifjú, lelkét veszítette, mennyek országába, holtak hazájába, halál kamráiba, világ tele, túléléshez Isten, tágabb kontextusban, világ világossága, élet világossága, 9-dik rész, világban vagyok, sátoros ünnephez, sátoros ünnep, izraeliták pusztában, egyik eleme, négy nagy, templom fényben, ünnep végén, teljes üdvösség, gyújtatlan gyertyatartóval, világ világosságaként, ünnep kontextusa, kijelentés elhangzik, pusztában Isten, felhőoszlop nappal, tűzoszlop éjjel, második alkalom, világ világosságának, vakon született, világ sötétségben, ítélet pedig, világosság eljött, emberek jobban, cselekedeteik gonoszak, tágabb kontextus, sötétség fejedelme, világ bölcsessége, hitetlenek elméjét, világ sötét, igazi világosság, világ azonban, igazi világosságot, sötét világ, maga egészében, lelki Izráel, világ fejvesztetten, biztos örökség, értelmeddel hanem, világosságban jársz, világ Világossága, felhők mögött, ítélet árnya, éjszaka sötétsége, igeszakaszunkban, visszautasította, házasságtörésről, gondolkodásában, gyertyatartóval, világosságaként, elkötelezettnek, újszövetségben, felhőoszlopban, evangéliumának, evangéliumában, gondolkodjatok, világosságának, világosságában, fejvesztetten, világosságban, újjászületnie, meggyógyuljon, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4047
  • e Hét: 37823
  • e Hónap: 67135
  • e Év: 254937
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.